7 oktober 2020

Ezelsbruggetjes die je helpen netwerken!

Oma's aan de LSD?! Ezelsbruggetjes die je helpen netwerken!

Hoe je het ook draait of keert, als ondernemer groei je door interactie met mensen.  Dat gaat van een vriendelijke knik in de hal van een bedrijfsgebouw, in het restaurant, aan de koffieautomaat of op een netwerkevent.

Om een goede netwerker te worden, heb je baat bij elk moment waar er mensen zijn.  Of het gaat om een uitstap bij familie of vrienden, of een informeel gesprek met een collega?  Of als het effectief georganiseerd is? Neem de kans om te netwerken!

Een tip, ben je wat onzeker, begin bij familie en vrienden, zij kennen je en zullen je vergeven als je er een zooitje van maakt.

Daarom enkele acroniemen of letterwoorden die jou kunnen helpen met aandacht te luisteren naar je gesprekspartner!

OMA of Oordelen - Meningen - Adviezen

Ga niet af op de persoon die je voor je hebt, is zijn kleding sjofel, lacht hij niet, of gedraagt hij zich vreemd. Ieder heeft een idee hoe iemand zich zou moeten gedragen, volgens de leefwereld die wij kennen. Mijn advies, open je oogkleppen - beter nog, werp ze af - en sta open voor de persoon waarmee je praat op het netwerkmoment. Oordeel of geef je mening pas als je alle feiten kent! Advies geef je als de persoon erom vraagt, of als je hem/haar vraagt of je hem advies mag geven, zo kom je niet opdringerig over!

LSD of Luisteren - Samenvatten - Doorvragen

Vaak spitsen we onze oren niet goed genoeg, waardoor we er snel ons eigen verhaal van maken. Vat het gesprek samen en stel open vragen om er verder op in te gaan!  Wat zijn open vragen? Wie, wat, waar, wanneer en waarom?  Een ezelsbruggetje om dit te onthouden, denk aan de vijf blote konten op een muur, zoals op de tekening hieronder:

ANNA of Altijd Navragen Nooit Aannemen

Aannames, veronderstellingen, het heeft vaak opdrachten doen mislukken. Wees er bewust van en hou er rekening mee in al je gesprekken! De Engelse vertaling voor aanname is ASSUME, als je goed leest, zie je hier 3 woorden in, namelijk ASS - U - ME, of met andere woorden, als je veronderstelt dat je wel begrijpt wat de andere persoon zegt, dan ben je een ezel, niet alleen jezelf maar ook de persoon waarmee je in gesprek bent!

NIVEA of Niet Invullen Voor Een Ander

Het heeft niets te maken met het gelijknamig schoonheidsproduct, maar het doelt op het volgende. Niemand kan gedachten lezen. Wanneer iets onduidelijk is, ga dan niet invullen maar vraag na wat de ander bedoelt. 

OEN of Open - Eerlijk - Nieuwsgierig

Sta open voor de ander, zorg dat je eerlijk bent en wees nieuwsgierig naar wat de ander te zeggen heeft.

DIK of Denk In Kwaliteiten

Leg niet alle aandacht bij wat er fout is gegaan maar zorg dat je ook aandacht geeft aan alles wat goed is gegaan. Dit komt de communicatie ten goede.

Ezelsbruggetjes die je helpen netwerken!

Eerst volgen, dan verbinden

Krijg jij ook vaak connectieverzoeken van mensen die je niet kent? Klik je dan meteen op accepteren, zonder dat je hen echt kent? Dat is hetzelfde dat je jouw voordeur thuis openzet, maar dan mag je het niet verbazen dat er plots een wildvreemde aan de keukentafel zit... Wat is het alternatief?

26 november 2020

Lees meer

+100.000 hashtag volgers

Voorheen schreef ik je te beperken tot 3 stuks, echter heeft onderzoek uitgewezen door collega-LinkedIn®-evangelisten dat 3 tot maximaal 9 hashtags betere resultaten oplevert! En hashtags met meer dan 100.000 volgers geven je het grootste bereik!

20 november 2020

Lees meer

Meer zichtbaarheid dankzij hashtags! *update

Vaak zie ik bijdragen op LinkedIn® die overlopen van hashtags, ik zie vaak niet meer de boodschap die de persoon in kwestie wil overbrengen! Veel mijn LinkedIn® evangelisten zullen het beamen, beperk de hashtags tot 3 stuks! Veel hashtags gebruik je op Instagram, maar bij LinkedIn® gaat het om waarde die jij kan toevoegen aan het platform en dus ook aan de volgers van een bepaalde hashtag.

20 november 2020

Lees meer

5 principes om succesvol te netwerken

Dankzij de juiste netwerkattitude pas je de gouden driehoek feilloos toe. Weet dat kwaliteit en diversiteit belangrijk zijn en dat de kracht van je netwerk in de 2de graad zit! De know - like - trust factor zorgt voor een kwaliteitsvol netwerk op lange termijn!

27 oktober 2020

Lees meer

Why I don’t connect to just anybody

‘No, I do not connect to just anybody. It’s not just because I have a big network that I am willing to introduce anyone who asks me to somewhere.’ This may sound a little harsh, but it’s not.

15 oktober 2020

Lees meer

Jouw Netwerkcoach is “still alive and kicking” en nog veel meer zelfs…

Ja, ik weet het. Het was even stil rond Jouw Netwerkcoach, zowel op de website als op LinkedIn®. En dat had zo zijn redenen.

24 september 2020

Lees meer

Waarom ik niet zomaar met iedereen verbind

‘Neen, ik beveel niet zomaar iedereen aan. Het is niet omdat ik een groot netwerk heb, dat ik iedereen die erom vraagt ergens introduceer.’ Dit klinkt misschien wat cru, maar dat is het niet.

8 mei 2020

Lees meer

Eerst gunnen, dan vragen.

Hoe kan jij helpen, vooraleer je netwerk jou helpt?

6 september 2019

Lees meer

Netwerken tijdens de vakantieperiode

Hoe je jezelf voorbereidt op een volgend schitterend netwerkjaar tijdens de zomermaanden?

26 juni 2019

Lees meer

Netwerken, wat moet dat kosten (Publicatie De Standaard)

Artikel in De Standaard rond Netwerken, WAT MOET DAT KOSTEN? door MAAIKE VAN MELCKEBEKE

25 april 2019

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x